Bu talimatın amacı; şirket araçlarının kullanımında uygulanacak İş Sağlığı ve Güvenliği hususlarının belirlenmesi ve çalışmaların bu talimat hükümlerine göre yapılmasını sağlamaktır.
İndirmek için tıklayınız.
2. KAPSAM
Bu talimat şirket aracı kullanan tüm personeli kapsamaktadır.
3. SORUMLULUK
Bu talimatın kapsadığı iş yerlerindeki tüm personel ve araçyolcuları bu talimatta yazılı hususların uygulanmasından sorumludur.
4. TANIMLAR
Bu talimat özel tanım içermemektedir.
5. UYGULAMA
- Sürücüler Karayolları Trafik Kanunu’nda istenen sınıfta sürücü belgesine sahip olmalıdır.
- Araçlara alkol veya uyuşturucu madde etkisi altında binilmemelidir.
- Uykusuz ve yorgun şekilde kesinlikle araç kullanılmamalıdır. Kendisine bir görev verilse dahi kişi yorgun veya uykusuz olduğunu bildirmekle yükümlüdür.
- Reçeteli bir ilaç kullanıyorsanız ilaç prospektüsünde veya üzerinde uyarı ibaresi/piktogramı olup olmadığı kontrol edilmeli, iş yeri hekimi ve bölüm amirine bildirilerek yazılı izin alınmadan araç kullanılmamalıdır.
- Sürücüler araçların trafik ruhsatını, trafik sigorta poliçesini ve aracın diğer resmi belgelerini araçta hazır bulundurmalıdır.
- Araçların periyodik bakımları ve ihtiyaç doğması halinde gerekli bakım ve ayarları yaptırılmadan kullanılmamalıdır. Araçların periyodik bakımlarını km’si geldiğinde yaptırma sorumluluğu idari işler birimine veya haber vermek şartıyla, kullanıcıya aittir.
- Araca binmeden önce aracın lastik durumu ve havaları kontrol edilmelidir.
- Sürücüler 1 saati aşacak seyahatler öncesi ve en az ayda 1 sefer su, yağ, sinyal, far, silecek,reflektör, takoz, çekme halatı, ilk yardım çantası, yangın söndürücü cihaz ve zincirlerini kontrol etmelidirler.
- Sürücüler aracın elektronik ikaz işaretlerini kontrol etmeli, ikaz ışığı yanması durumunda araç kullanılmayarak,bölüm amirine haber verilmelidir.
- Sürücüler en rahat kullanma durumu ve pozisyonuna göre gerekli tüm ayarları yapmalı ve emniyet kemerini bağlamalıdır.Araçta bulunan diğer kişilerin emniyetinden de aracı kullanan kişi sorumludur.Dolayısıyla, araca oturan kişi/kişilerin emniyet kemeri takmasını sağlamalıdır.
- Sürücüler yerel trafik kural ve kaidelerine riayet etmelidirler. İşletme vb. özel alanlardaki kurallar ayrıca öğrenilerek kurallara tam uyum sağlanmalıdır.
- Sürücüler dikkatini dağıtacak ve sürüşü tehlikeye düşürecek hiçbir davranış ve harekette (yanındaki kişi veya kişilerle dikkati dağıtacak şekilde konuşma,hareket halinde iken telefon ve telsiz ile konuşma, bir şeyler yeme ve içme vb.) bulunmamalıdır.
- Araç içerisinde sigara içmek yasaktır.
- Araç içinde hareket halindeyken cep telefonu ile konuşmak, mesajlaşmak veya herhangi bir şekilde kullanmak yasaktır.
- Karayolları Trafik Kanunu Madde 52’de tanımlanan aşağıdaki gerekli hız şartlarına uygun davranılmalıdır. Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprüye menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızınızı azaltınız. Hızınızı, kullandığınız aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol,hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurunuz.
- Sürücüler diğer araçlarla arasına güvenli takip mesafesi bırakmakla yükümlüdürler.
- Trafik işaret ve işaretçilerine uyulmalıdır.
- Seyir esnasında yardım amacıyla da olsa araca yabancı kimseler alınmamalıdır. Bunun güvenlik açısından yaratacağı sakıncalar özellikle dikkate alınacaktır.
- Seyir esnasında araç içerisinden dışarıya herhangi bir cisim, atık vb. atılmamalıdır.
- Görev esnasında aracın park edilmesi gerektiğinde,araç emniyetli bir park yeri veya bölgede bırakılmalıdır.
- Her bir buçuk saat süren araç kullanımı için en az 15 dakika mola verilmelidir.
- Seyir halinde araç içine kişiye zarar verebilecek veya dikkatini dağıtabilecek herhangi bir canlı girmesi durumunda aracınızı derhal durdurarak, araç dışına çıkartılmasını sağlayınız.
- Aracınızdayken deprem olması durumunda; güvenli, açık bir alandaysanız aracınızı durdurarak, araç içinde bekleyiniz. Ağaçlar, elektrik direkleri, elektrik tellerinden uzak durunuz. Tünel, kapalı otopark vb. bir üstü kapalı alanda olmanız durumunda araçtan inerek aracınızın yanına cenin pozisyonu alacak şekilde uzanınız. Deprem sonrası hasarlı yol, köprü, viyadük, rampaları kullanmayınız.
- Herhangi bir trafik kazası yaşanması durumunda aşağıda belirtilen plana uygun hareket edilecektir.
Göktuğ GÜL
Bilgi paylaştıkça çoğalır.