
- BİLGİLENDİRME
“Hep böyle çocuksu mu bakar senin gözlerin?
Hep böyle içinde uzak bir ışık mı yanar?
Bakışlarında beni dinlendiren bir şey var;
Kıyısındaymış gibi en sakin denizlerin…” demiş Ümit Yaşar OĞUZCAN.
Şiirler, şarkılar, deyimler… Hepsinin en önemli öğesi gözler. Bilimsel anlamda basit bir şekilde göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organ olarak tanımlayabiliriz. Ama duygular ve hissiyat devreye girdiğinde gözleri anlatmakla bitiremeyiz.
İnsanın bu kadar değer verdiği ve anlam kazandırdığı gözlerimizi peki ne kadar seviyor ve koruyoruz? Amerika’da günde 1000 adet gözün yaralanması ile sonuçlanan kaza meydana gelmektedir. Ülkemizde ise günlük olarak sıkça yaşanan göze çapak kaçması vb. olayların çoğu kayıt altına bile alınmıyor.
- Yaşanan her beş yaralanmadan üçünün sebebi kaza anında çalışanın göz koruyucu kullanmamasıdır.
- Yaralanan çalışanların %40’ı göz koruyucu kullanıyordu. Fakat yanlış tipte göz koruyucu seçimi nedeniyle gözlerini koruyamadılar.
- Kaza araştırmaları, göz yaralanmalarının %70’inin uçan veya düşen nesneler veya kıvılcımlar olduğunu gösteriyor. Göz yaralanmasına sebebiyet veren nesnelerin %60’ına yakını bir toplu iğne başından daha küçük.
- Göz yaralanmalarının %20’ye yakını kimyasallarla temastan kaynaklanır. Bu sıçrama veya kimyasalın göze direk püskürtülmesinden meydana gelir.
- GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
- Gözün zarar görme riskinin olduğu her işte, yapılan işe uygun olarak seçilmiş ve standartlara uygun gözlük, yüz siperi vb. uygun bir göz koruyucu kullanınız.
- Kullanacağınız göz koruyucu kişisel donanımı kullanım öncesi kontrol edin. Kirlenmiş, yağlanmış, çizilmiş, yıpranmış vb. hasar görmüş donanımı kullanmayın aksi takdirde bozuk veya yetersiz görmenize neden olurlar. Her kullanımdan önce gerekli temizliği yapınız.
- Özellikle tehlikeli sıvı kimyasalların ambalajlarını açarken çok dikkatli olun. Kapakların açılması esnasında kimyasal sıçrama / püskürme tehlikesi ile gözlerin veya yüzün yaralanma riski vardır. Ayrıca başka bir kaba aktarım sırasında sıçrama yaparak kimyasalların gözünüze zarar verme ihtimali bulunmaktadır.
- Kimyasalların (buhar, toz, duman vb.) veya partiküllerin çalışma havasında bulunduğu işyerlerinde asla kontakt lens kullanmayın.
- Kimyasalların gözünüze sıçraması durumunda malzeme güvenlik bilgi formunda (MSDS) belirtilen talimatlara uygun şekilde ilk müdahaleyi yapınız.
- Taşlama makinesi gibi bir elektrikli alet ile çalışırken, özellikle yüzünüz ile alet arasında, aletten herhangi bir nedenle parçacıkların kopup yüzünüze fırlaması riskine karşı, mümkün olduğunca emniyetli bir çalışma mesafesi bırakmaya dikkat edin.
- Çalışırken daima dikkatinizi işinize verin, aklınız yaptığınız işte olsun, özellikle gözler için riskli işler yaparken. Unutmayın, ufacık bir metal çapağının gözünüzü yaralaması an meselesidir, siz ne olduğunu anlamadan bir saniyeden de kısa sürede kazaya uğrarsınız.
- Eğer gözünüze bir parçacık isabet ederse, sakın onu çıkarmak için gözünü ovmaya kalkmayın. Gözü ovma hareketi adeta zımpara etkisi gösterir, göze çok daha fazla zarar verirsiniz. Parçacığı çıkarmak, için temiz ve ılık su çırparak gözünüzü yıkayın.
- Keski, tornavida, çekiç vb. el aletlerinde, aşınmış / yıpranmış başlara karşı dikkatli olun. Yanlış veya uzun süreli kullanımdan dolayı başları körelmiş, ezilmiş, çatlamış, çizilmiş, çapak çapak olmuş el aletleri her zaman göz kazalarına neden olmuştur.
UYGULAMA
Bugün evinize giderken çevrenizi iyice gözlemleyin. Ağaçların mevsimin getirdiği güzelliklerle oluşan yaprak tonlarını, mavi gökyüzünü fark edin.
Eve gittiğinizde çocuğunuzun size nasıl sevgiyle baktığını gözlemleyin.
Daha sonra gözlerinizi 2 dk boyunca kapatın ve görme yetinizi kaybederseniz hayatın nasıl olacağını düşünün. Göremezseniz hayatınızda neler değişecek?