
Ofis çalışmalarında günümüzün uzun bir zaman dilimini ofis sandalyemiz üzerinde geçiriyoruz. Bu uzun süreli çalışmalar sandalyemizin vücudumuzu yeterince ve uygun şekilde desteklememesi nedeniyle yine uzun ve ağrılı saatlere dönüşebilmektedir.
Ofis sandalyesinin vücudumuz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için öncelikle üzerinde geçirdiğimiz saatleri kısıtlamak, ara dinlenmeleri vermek, periyodik olarak yürüyüş yapmak, tekrarlayan hareketlerden kaçınmak, ofis egzersizleri vb. önlemleri uygulamalıyız. Daha sonra ise ergonomik sandalyeler tercih ederek üzerinde olduğumuz süre zarfında vücudumuzun uygun şekilde desteklenmesini sağlamalıyız.
Ergonomik sandalye terimini sürekli duyuyoruz fakat ergonomik bir sandalyenin sahip olması gereken özellikler nelerdir?
1.Sandalye Özellikleri
- Ayarlanabilir Yükseklik
İnsanların fiziksel özellikleri, çoğu zaman ayarlanamaz özellikte farklı yüksekliklere sahip çalışma masaları, bilgisayarların boyut farkları sağlıklı bir ofis çalışması için sandalye boyunun ayarlanabilir olmasını zaruri kılmaktadır.
Ayakların zemin veya ayak desteğine tam ve uygun şekilde basabilmesi, kolların masa ile doğru açıda buluşması ve göz- bilgisayar mesafesinin uygun ayarlanabilmesi amacıyla alınacak sandalyenin 38 ile 51 cm arasında ayarlanabilir olması faydalı olacaktır. Pnömatik amartisörlü sandalyeler bu bağlamda ihtiyacı karşılayacaktır.
*Boyunuza göre sandalyenizi ayarladığınızda dizleriniz 90 dereceye olacak şekilde bükülmeli ve ayak tabanlarınız rahat bir şekilde yere basmalıdır.
- Koltuk Genişlik ve Derinliği
Koltuk genişliği tüm kullanıcıları rahat ettirebilecek genişlikte ve derinlikte seçilmelidir. Genel olarak çalışma sandalyeleri 43-50 cm genişliğinde üretilir ve bu genişlik yeterli olmaktadır. Derinliğin ise ayarlanabilir olması her personelin sırt bölgesinin uygun şekilde desteklenmesi için faydalı olacaktır.
*Kan akışınızı olumsuz etkilememesi için sırtınızı bel desteğine tam olarak yasladığınızda sandalyeniz ve dizleriniz arasında 2-3 parmak kadar boşluk olacak şekilde sandalye derinliğinizi ayarlamalısınız.
- Sırtlık Ve Bel Desteği
Sandalye sırtlığı omurumuzu destekleyecek nitelikte yukarı-aşağı ve öne-arkaya hareket edebilir ve ayarlanabilir olması gerekmektedir. İnsan bel yapısına uygun şekilde bel boşluğunu destekleyecek şekilde tasarlanmış, minimum 45 cm yüksekliğinde ve 90 ile 110 derece arasında açısı ayarlanabilir nitelikte seçilmelidir.
*Sırt desteğinin çıkıntılı kısmını bel boşluğunuza tam oturacak şekilde ayarlayınız.
- Kol Desteği
Sandalyemiz dinlenme sırasında kolumuzu rahatça dayamamıza ve yazı yazarken ön kolu destekler nitelikte kolçak ile donatılmış olmalıdır. Kolun uygun 90 ile 110 derecelik açı sınırları içerisinde kalabilmesi amacıyla ise yukarı-aşağı ve öne-arkaya ayarlanabilir olması tavsiye edilmektedir.
- Diğer Özellikleri
Sandalyemizin dengeli olması ve yere sağlam basması güvenliğimiz ve rahatlığımız için büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple 5 nokta teması sağlayan sandalyeler tercih edilmelidir.
Sandalye malzemesi uygun yumuşaklıkta, kaydırmaz ve nefes alabilir kumaştan olacak şekilde tercih edilmelidir.
Sandalye ön bölgesi uygun şekilde yuvarlatılmış olmalıdır. Düz ön kenar baldırınıza baskı yapacağı için kan akışınızın yavaşlamasına uyuşma ve bası noktasında ağrılara sebebiyet verir.
Sağ- sola dönebilir nitelikte olması sırt bölgesinden bükülmelerin önüne geçerek daha az strese maruz kalmamıza sebep olacaktır.
2.Ayak Desteği
Ayaklarınız üzerinde dururken rahat bir ayak bileği pozisyonu sağlamak için eğimi ayarlanabilir olmalıdır. (10-20 derece)
Ayaklarınızın kaymaması ve hareket etmemesi için ayak desteği sabit veya yeri uygun şekilde kavrayabilecek nitelikte olmalıdır.
Her iki ayağın üzerinde rahatça durabileceği kadar büyük, kaymayan bir yüzeyi olmalıdır. (yaklaşık 30 cm x 30 cm)
Göktuğ GÜL
Bilgi paylaştıkça çoğalır.