
- BİLGİLENDİRME
Maket bıçağı, metal veya plastik bir koruma sürgüsü içerisinde bıçağı barındıran ve kilitleme mekanizması ile sabitlenebilen tek tarafı keskin bir el aletidir. Falçata ismi Türkçeye İtalyanca “falcetto” kelimesinden gelmiştir. Falcetto kelimesi kunduracıların deri, kauçuk ve tahta kalıp rötuşları için kullandıkları keskin aletten türemiştir.
- GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
- Sadece kullanımına izin verilen ucu otomatik içeri çeken tipte güvenli maket bıçakları kullanınız.
- Maket bıçağı kullanırken yaptığınız işe konsantre olunuz. Diğer çalışanlarla sohbet etmek, başka işlere odaklanmak gibi dikkatinizi başka yöne çekecek hareketlerden kaçınınız.
- Kullandığınız bıçak ucunun yeni ve keskin olduğundan emin olunuz. Körelmiş bıçak ucu ile kesmek daha çok uğraş ve baskı gerektirdiği için iş kazalarına sebep olma ihtimali daha fazladır. Körelmiş bıçak uçlarını değiştiriniz.
- Maket bıçağınıza uygun uzunlukta bıçak kullanmaya dikkat ediniz ve bıçağın olabildiğince az açılacak nitelikte ayarlanmasına dikkat ediniz. Bıçak kullanımında en fazla bir dilim açılması güvenliğiniz için önemlidir.
- Maket bıçağını sadece gerçek amacı yani kesmek için kullanınız. Kazıma vb. amaçlarla kesinlikle kullanmayınız.
- Eliniz yağlı veya benzer kaygan maddelere bulaşmışsa elinizi iyice temizlemeden maket bıçağını kullanmayınız.
- Maket bıçağını kullanırken elinizden düşürdüğünüzde bir adım geri atınız ve kesinlikle yakalamaya çalışmayınız.
- Maket bıçağını kullandığınız kutu vb. maddelerin yüzeylerinin düz ve uygun olduğunu kontrol ediniz. Diğer maddeleri uygun bir yüzey üzerinde kesmeye dikkat ediniz. Kablo vb. cisimlerin kesilmesini asla sabit bir yüzeye dayamadan havada gerçekleştirmeyiniz.
- Vücudunuzu ve uzuvlarınızı kesim çizgisinden her zaman uzak tutunuz. Kesim çizgisini her zaman vücudunuza paralel olacak şekilde belirleyin ve kontrol dışı bir harekette vücudunuza gelmesini engel olunuz.
- Maket bıçağı kullanırken EN 388 ve (x5xx) (kesilme direnci 5) standartına sahip iş eldiveni kullanınız.
- UYGULAMA
Hafta boyunca maket bıçağı ile yaptığınız çalışmalarda her hatalı hareketinizi not ediniz. Hatalı hareket sayı ve şeklini hafta sonunda iş güvenliği uzmanınız ile paylaşarak en fazla yapılan hataların belirlenmesine yardımcı olunuz ve önlemleri birlikte planlayınız.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.