- BİLGİLENDİRME
Gözlerimiz en değerli organlarımızın başında gelir. Bir kaza anında gözlerimizi korumak için yapacağımız müdahale ve süresi büyük önem arz etmektedir.
Gözlerimize yapacağımız müdahalenin doğru ve etkin olması için öncelikle güvenlik bilgi formlarında (SDS) standart olarak 4. Bölümde yer alan “İlkyardım Önlemleri” kısmının çalışmaya başlanmadan önce tüm çalışanlara aktarılması gerekmektedir. Gözlerimizi etkileyen tahta, metal çapakları, tozlar, kimyasal maddeler gibi yabancı cisimleri gözlerimizden arındırmak için maddenin cins ve etkisine göre genel olarak verilen tavsiye 15 ile 30 dk süresince gözlerin temiz, ılık ve akan su altında yıkanarak, gözlerin temizlenmesidir.
Fabrika ve çalışma alanlarında genel olarak tercih edilen temizleme ürünlerini “Göz Duşu” ve “Göz Solüsyonu” olarak sıralayabiliriz.
GÖZ DUŞLARI
Göz duşlarının ülkemizde genel olarak tek tip karşımıza çıkmasına rağmen uygulama yerine göre birçok değişik tip ve çeşidi bulunmaktadır.
Göz duşları için sistemin şebeke veya lokal bir depoya bağlantılarının yapılması kullanımı için yeterlidir.Fakat kullanılan suyun gözlere verebileceği zarar ve enfeksiyonlar göz önüne alınarak suyun analizi önem arz eder. Ayrıca musluk ağızlarının ve filtrelerinin en az ayda bir kere kontrolü ve temizliği yapılması tavsiye edilmektedir. Su bağlantı elemanları ise en az altı ayda bir kere temizlenmelidir. Su basıncı musluklardan suyu her iki göze ulaştırabilecek şekilde ayarlanmalıdır ve uygun su gideri sağlanmalıdır.
Göz duşlarının kullanım ve kurulumunda “ANSI Eyewash Z358” veya “EN 15154” standardı şartı aranmalıdır.
Göz duşları kurulumunda;
- Alt kısmı zeminden 84 cm veya suyun ulaştığı en tepe kısım yerden 135 cm yükseklikte olacak şekilde kurulmalıdır.
- Duvardan veya en yakın objeyle arasından en az 15 cm mesafe olmalıdır.
- Göz duşu tehlike alanından en fazla 10 sn içinde ulaşılabilecek mesafeye kurulmalıdır. Mesafe en fazla 16 metre olmalıdır.
- Su sıcaklığı tehlikeli madde cinsine göre 15-37 derece arasında ayarlanmalıdır.
Göz duşlarını kullanırken dikkat edilecek noktalar;
1- Gerektiğinde göz duşunu kullanmak için asla tereddüt etmeyiniz.
2- Acil sağlık yardımı sağlanması için yakınınızdaki bir iş arkadaşınızla iletişime geçin.
3- Çevrenizde kimse yoksa MGBF (MSDS)’da tavsiye edilen sürede gözlerinizi yıkayın daha sonra tıbbi yardım arayın.
4- Gözde rahatsızlık sürüyorsa yıkama işlemini tekrarlayın.
5- Laboratuvar hortumlarını, duş başlıklarını asla göz duşu olarak kullanmayınız. Bunlar genel temizlik için kullanılırlar, fakat hijyenik olmayabilirler.
6- Asla lavabo musluklarını göz duşu olarak kullanmayınız.
7- Dışarıda bulunan bazı göz duşlarında kısa süreliğine farklı renkte su akabilir, bu nedenle göz duşunu kullanmakta tereddüt etmeyiniz.
8- Göz duşunun acil durumlarda kullanılmasını engelleyecek herhangi bir amaçla kullanılmasına izin vermeyiniz.
9- Kullanım sırasında ve kullandıktan sonra ıslanan ve kayganlaşan zemine dikkat ediniz.
Göz solüsyonları ise su tesisatının bulunmadığı veya çekilmesinin zor olduğu çalışma ortamlarında getirdiği pratiklik ile tercih edilen bir ürün olmuştur. Ayrıca kimyasal maddelerin yol açtığı sıçrama olaylarında daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir solüsyon istasyonu genel olarak iki çeşit solüsyondan oluşmaktadır. Mavi renkte etiketlenen göz nötrleştirme solüsyonu, diğeri ise yeşil renkte etiketlenen göz temizleme solüsyonudur.
Yaşanan bir kimyasal sıçrama olayı sonrasında kimyasalın yapısına bağlı olmakla beraber özellikle asidik ve alkali davranış gösteren kimyasallar gözün gündelik ph dengesini bozarak kornea’nın yanmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda hiç zaman kaybetmeden göz nötrleştirme solüsyonu göze sıkılarak gözün üzerinde bir fosfat katmanı oluşturması sağlanır. Böylece 1 ile 20 saniye arasında gözün gündelik ph derecesi olan 7,4’e ulaşmasını sağlar ve gözün zarar görmesini engeller. Bu sebeple basit göz kirlenmelerini (toz vb.) temizlemek için kullanılan göz temizleme solüsyonu yanında mutlaka nötrleştirme solüsyonunun bulunmasına dikkat edilmelidir.
SU GÖZ NÖTRLEŞTİRME SOLÜSYONU
Göz Solüsyonu Nasıl Kullanılır?
Göktuğ GÜL
Bilgi paylaştıkça çoğalır.